Zijspanclub Het Derde Wiel
Algemene informatie over zijspanrijden
Op deze pagina proberen we een aantal antwoorden te geven op de vragen die vaak worden gesteld. 

Belangrijke info voor je verder leest: Het Derde Wiel, haar bestuursleden, redactieleden en webmaster zijn niet aansprakelijk voor schades in welke vorm dan ook die voortkomen uit de informatie die is gebruikt uit het informatiemateriaal van de club of uit gevoerde correspondentie. Wees voorzichtig en bezint eer ge begint.

Kinderen in het zijspan

De meeste kinderen vinden het erg leuk om mee te gaan in het zijspan op tourtochten en vakanties. Met de nodige voorzieningen is het geen probleem om de kids mee te nemen.
Kinderen en helmen; In Nederland is het voor iedereen op een motor/scooter of als passagier in een zijspan verplicht om een goedgekeurde helm te dragen. Omdat dit voor baby's en de kleine peuters levensgevaarlijk is moet je ze beslist geen (zware) motorhelm opzetten. De tere nekjes kunnen niet tegen het te hoge gewicht van zo'n helm. Er zijn speciale goedgekeurde kindermotor helmen in de handel die beduidend lichter zijn. Alternatief voor de peuters zijn de zeer lichte ski- of fietshelmpjes.

Je loop echter wel het risico om een bekeuring te krijgen. Bovendien kan  het verzekering technisch problemen geven. Belangrijk voor kinderen is dat je de gelaatsuitdrukking kan zien (of ze het nog leuk vinden) en dat ze onderweg ook kunnen drinken of de fopspeen gebruiken. Daarom hebben jet helmen (helmen zonder kin bescherming) de voorkeur voor in de zijspanbak.

Gehoorbescherming
Omdat het in de meeste zijspannen erg lawaaiig kan zijn, is er een redelijke kans op gehoorbeschadiging. De kids uit de rijwind houden vermindert het lawaai maar is niet altijd afdoende. Bij de kleinsten kunnen gewatteerde mutsjes worden gebruikt met flappen over de oren.  Bij de ouderen kunnen aangemeten (gegoten) zwem-oordopjes uitkomst bieden of de zachte weggooi schuimoordopjes.

Veiligheidsriemen
Veiligheidsriemen / -gordels zijn niet verplicht in een zijspan. Ze zijn echter wel belangrijk en voor kinderen een must. Door de grote zijdelingse krachten in het bochtenwerk of bij uitwijkmanouvres kunnen de kinderen door het zijspan worden geslingerd. Bij aanrijdingen of noodstops kunnen ze door de ruit heen vliegen. De kinderen moeten wel op de juiste hoogte in de gordels zitten door die op de juiste hoogte te monteren of stoelverhogers te gebruiken. Naast de gordels is zijdelingse steun erg prettig. Zie op bovenstaande foto hoe de kleine dame prima zit in haar stoelverhoger met armleuningen. De riemen hebben een extra omkleding zodat ze prettiger aanvoelen.

Communicatie
Soms is het prettig als er met de kids in de bak wat informatie kan worden uitgewisseld als de ouders zelf op de motor zitten. Zeker bij een gesloten zijspan is het moeilijk te zien hoe het in het span er aan toe gaat. Een goed intercomsysteem is een prijzige oplossing. Maar het kan ook veel goedkoper en eenvoudiger met b.v. een alarmlampje in de buurt van de cockpit of kuipruitje, dat vanuit het span kan worden aangezet om de bestuurder attent te maken dat er wat moet gebeuren. Meerdere lampjes met elk een eigen betekenis (b.v. ledjes) is natuurlijk ook mogelijk. Als er ook nog wat gebaren met elkaar zijn afgesproken is het al snel duidelijk wat de kinderen willen. Alternatief voor een lampje zou misschien een draadloze deurbelunit kunnen zijn.

Diversen
Knuffels en andere speeltjes vliegen de bak wel eens uit. Een niet te lang touwtje (mag niet om de nekjes kunnen raken !) waarmee de knuffel aan het zijspan is bevestigd, kan hier uitkomst bieden.
Een wespenmepper in het span paraat hebben kan nogal wat ellende van deze ongewenste bezoekers voorkomen.
Als er regelmatig in het donker wordt gereden vinden kinderen het prettig als ze verlichting in het zijspan kunnen aandoen. Voor de ouders op de motor is dan tevens makkelijker het zijspan in te kijken.
Wat te drinken en eten laten nemen in de bak kan een "verplichte kinderen even luchten stop" vaak wat uitstellen tot aan die tankstop die toch al bijna komt. Hetzelfde geldt voor hun eigen muziek in de bak.
Wat plastic zakken, zakdoekjes en vochtige doekjes (snoetenpoetsers) zijn altijd erg handig om in het span te hebben voor kleine ongelukjes.


Zijspan rijles
Zijspan rijles; Het is niet wettelijk verplicht in Nederland om een zijspanrijles te volgen. Het is echter wel zeer aan te bevelen om toch zo'n les te volgen. Het zijspanrijden is totaal anders dan het solo rijden. Een foutje is in het begin snel gemaakt met mogelijke schades die vele malen hoger zijn dan een rijles. De rijlessen duren vaak een dagdeel. Veel dealers / verkopers zullen je pas een zijspancombinatie meegeven voor een proefrit of verhuur als je kan aantonen dat je zo'n les hebt gevolgd. Rijbewijs A is verplicht voor het besturen van een zijspancombinatie.

Er zijn diverse rijscholen op het gebied van zijspanrijden. Check op Internet. Onze adverteerders:
Onze adverteerders

Copyright © 2024 Het Derde Wiel